fredag 4. februar 2011

Gulflankedelfin !

På min daglige reise med Nesoddbåten til Oslo får jeg med meg mange fine naturopplevelser. Men enda hadde jeg ikke sett delfinen, som så mange på båten fortalte at de hadde sett. Den hadde lekt seg i kjølvannet til fergene, den hadde hoppet og den hadde lagt seg i overflaten når noen dunket i båtsida. Bilder viste at dette dreide seg om en gulflankedelfin. At en gulflankedelfin hadde hatt tilhold i indre Oslofjord siden i fjor høst var en stor sensasjon. Gulflankedelfin holder normalt til i tropiske og temperte farvann, men denne har trolig navigert feil og havnet lengst inne i fjordarmen. Slik en stor nebbhval gjorde høsten 2009 og andre arter av delfiner har gjort tidligere år.

17. januar fikk jeg endelig gleden av oppleve dette vakre dyret, etter å ha gått i land på Aker brygge en tidlig morgen. Den selebre gjesten svøme rett utenfor en av pirene på Rådhuskaia, mellom Aker brygge og Akerhus festning. Jobben i Oslo fikk vente en stund.

Jeg fulgte dyret i flere timer mens den svømte i ring for å fange fisk. Den slapp hele tiden ut luftbobler, trolig for å lage en illusorisk "vegg" for fisken, og på den måten stenge fisken inne. Og 1-3 ganger i minuttet var den oppe for å snappe ny luft. Da kunne man se de karakteristiske lyse kroppssidene og den mørke ryggen. Ved å følge luftboblene kunne jeg forutse omtrent hvor delfinen ville bryte vannoverflaten på nytt. Noen ganger svømte delfinen så nær kaia at den kunne følges under vann. Da ble det mulighet for å ta bilder når den kom opp til overlaten, slik bildesekvenser under viser.

I dagene som fulgte var delfinen stadig å se ved Rådhuskaia. 28. januar, etter en kuldeperiode med omfattende isdannelser, kom den sørgelige meldingen. Delfinen er død! Den ble funnet på en grunne ved Lindøya. Siden dyret er avhengig av å komme til overflaten for å puste hadde isdannelsen stengt den inne i et stadig mindre område. Til slutt var det bare en utgang for delfinen, som kanskje aldri hadde sett is før.

Bård Bredesen

3 kommentarer:

 1. Aww, så søt pappa jeg har, som tar så fine bilder og sånt :D du er flink duuuu <3 <3 <3 <3 HIHIHIH

  SvarSlett
 2. Wow, utrolig flotte bilder, Bård! :D Stakars delfin..
  Men syns det er litt tøft at det har vært en delfin i oslofjorden!

  SvarSlett
 3. Fantastisk gøy Bård!

  SvarSlett