tirsdag 19. april 2011

To gode dager på tiurleik


Da fikk jeg endelig tid til å ta meg en tur på tiurleik i helgen. Har vært på flere gjennom årene, men det har ikke slått helt til. Denne gangen fikk jeg tips om en stor og flott leik i Buskerud, og jeg og Bård Bredesen tok turen oppover på fredag ettermiddag. Eyvind Rugland skulle komme på lørdag. Spente begynte vi å lete etter sportegn for å finne oss et par gode steder å ligge. Spor på mange koller i et stort område tydet på at leiken var stor både i antall fugl og utstrekning, men vi fant et par steder som hadde mer spillmøkk enn ellers. Vi la oss til med ca 100-150 meters mellomrom. Dette tok litt tid slik at klokken begynte å nærme seg åtte før jeg fikk satt opp teltet. Hadde akkurat tatt med meg liggeunderlaget inn i teltet for å finne en god liggeplass mens sekk og kamerautstyr lå utenfor. Da kom den første tiuren! Landet 10 meter unna og stod bare å stirret mot dette rare teltet. Jeg satt musestille i teltet og det tok 20-30 minutter før den begynte på kveldsspillet sitt. Det gjorde vondt i kroppen etter å ha sittet i en dårlig sittestilling uten å røre meg i så lang tid. Omsider fikk jeg lirket inn resten av utstyret inn i teltet i noen rolige perioder, men jeg fikk aldri ordnet meg ordentlig til. Det ble en lang natt, men morgenen ga mange flotte opplevelser selv om jeg ikke lå helt ideelt til med tanke på fotograferingen. Fikk i alle fall bedre bilder enn jeg tidligere har fått på tiurleik.


To tiurer som hadde vært nebbete mot hverandre. Til slutt gikk den ene opp på en stein og det tok litt motet fra den andre.


En elgkalv kom skremt løpende midt på dagen. Den roet seg litt, men var veldig på vakt.




Andre kvelden flyttet jeg teltet noen meter for å få litt bedre oversikt, men da valgte alle røyene å sette seg rett utenfor teltveggen. Tiuren fartet rundt dem og tok seg noen stikkturer ut for å huke inn flere røyer som landet. Enkelte innpåslitne tiurer ble også jagd. Røyene var helt klare for å parre seg og lå flate på bakken, men tiuren var mer opptatt med å vise seg frem og med å huke inn villfarne røy. De var så tett på og i feil posisjon i forhold til kameraet som var stukket ut av teltet slik at jeg ikke fikk tatt noen bilder av dette. Turte heller ikke å tre en ny linse ut av åpningen midt under dette da det også satt røy rundt i trærne og fulgte med. Opplevelsen var imidlertid så stor at det fikk så være. Plutselig begynte røyene å fly ut på nabomyra. Da ble det fart i tiuren og han fløy etter. Samtidig strømmet det til fra kantene med andre tiurer som så sitt snitt til å kapre en røy. Syv tiurer var da på vei til myra og etter at at den siste røya fløy bort fikk jeg flyttet linsa mi. Da var de imidlertid på litt langt hold og i omgivelser som ikke var så fotogene. Nærmere ni på morgenen kom sjefstiuren tilbake og jeg fikk omsider noen av de bildene jeg hadde håpet på.


Andre kveld kom sjefstiuren på plass klokken åtte. Da var jeg klar, men den tok bare et par korte runder på denne kollen før den fløy opp i et tre ved siden av teltet. Canon 5DMkII 1600iso og 1/30 sek. 300mm f2.8. Filene imponerer meg i dårlig lys.


Litt uryddig miljø så jeg prøvde å ramme inn fuglen med uskarpe trær og lyng. Her spiller en av tiurene på myra etter at alle røyene hadde flyttet seg dit.


Endelig kom den tilbake når jeg hadde kameraet klart. Her fikk jeg mange nærportretter av sjefstiuren.


Det var ikke så mange treff jeg fikk under hoppingen til tiuren, men her fikk en en i alle fall.


Mye røsslyng der han spilte.

Litt mer bevegelse i hodet under slipingen.

Siste bilde av tiuren klokken 11 på formiddagen. De holdt på lenge disse to dagene jeg var der.

Fra venstre: Meg, Bård og Eyvind.

Dette ble en gedigen opptur etter flere mislykkede og mindre gode leikturer, men det er jo alltid spennende å se hva morgenen byr på. Tiurspillet er jo variabelt og det er ikke hver gang en lykkes. En ting er i alle fall sikkert og det er at jeg skal gjenta dette neste år.

Kim Abel



3 kommentarer:

  1. Fine bilder der du har fått frem fjærdraktens fargeprakt i solskinet. Når man ser tiuren på avstand får man inntrykk av at fuglen er svart, men disse bildene viser at fjærdrakten i større grad er grønn, brun og grå, samt med ildrød øyebryn og hvit skulderflekk. Artig når fuglen stikker hodet opp av lyngen.

    Bård

    SvarSlett
  2. Det ser og høres ut som dere har funnet en stor og god leik med mye fugl. Lucky you! Det er ikke mye som kan måle seg med "vårens vakreste skusepill"... Det første bildet var knallbra.

    SvarSlett
  3. En flott tur dere med mange flotte bilder fra fjordåret leik.
    7 og 8 er nok mine favoritter. Keep on.

    duy

    SvarSlett