Slettsnok - en sørnorsk spesialitet
En sommer er over, men minnene lever videre......Jeg vil spesielt trekke frem pinsehelgen, da jeg fikk besøkt av Mourits. Mourits er en ung og svært dyktig herpetolog fra Danmark, som hadde et sterkt ønske om å oppleve slettsnok. Han hadde naturlig nok aldri sett denne slangen tidligere, siden den er utryddet fra Danmark. Sør-Norge er en av de bedre stedene å dra for å se slettsnok og vi er heldige å ha flere gode lokaliteter i vårt nærområde i Follo.
Siden det var utsikter til regn i Osloområdet hele lørdagen, bestemte vi oss for å dra til Mølen i Vestfold, der det var spådd tidlig oppklaring. Mølen er en god slettsnoklokalitet som ligger på en endemorene med rullesetnstrand ned mot sjøen. Det ble mange timer med leting, der vi snudde flere hundre steiner. Mourits var svært dyktig og fant flere hoggormer og stålormer. Jeg jobbet med å ta miljøbilder av reptilene.
Stålorm i kystlandskap
Hoggorm på rullesteinstrand
Endelig etter 8 timers leting, da vi nesten hadde gitt opp, løftet Mourits på en stein og vi ble belønnet med en nydelig slettsnok. Den ble tatt frem og behørig fotografert.
Slettsnok og Mourits som utrettelig leter etter reptiler under steiner
Slettsnok som søker tilbake til sitt hjemmested. Den ble funnet under steinen til venstre for hodet.
Søndag morgen hadde regnværet i Oslområdet gitt seg. Vi skulle treffe slettsnokekspert Pål i Frogn. Vi undersøkte en bratt sydvendt skrent og etter relativt kort tid fant Pål den første slettsnoken. Deretter enda 2 slettsnok! Pål har i årevis fulgt flere slettsnok-lokaliteter nøye og greier å skille dyrene fra hverandre på bakgrunn av utseende (fotodokumentasjon) og mål. Denne dagen fant han et helt nytt voksent individ, en av ca. 10 slettsnok som har tilhold her.
Slettsnok
På vei tilbake til bilene fant vi også buorm, flere stålorm under en blikkplate og en spissnutefrosk.
En ung buorm
To bilder av svømmende spissnutefrosk
Mourits kunne fornøyd sette seg på flyet tilbake til København. Og jeg var også oppstemt over de mange fine opplevelsene.
Hoggormen kan skjule seg godt. Her blant mose i ett steingjerde
Deler av mandagen brukte jeg til fotografering av hoggorm, buorm og stålorm ulike steder på Nesodden, bl.a. ved ett steingjerde og ved et par vann. Buormene liker å ligge på soleksponerte steder i vannkantene og svømmer rett som det er ut for å jakte fisk eller frosk. Jeg fanget to av dyrene og slapp de ut i vannet for å få bilde av dem med vidvinkel i sitt rette ellement.
To bilder av svømmende buorm
Etter fotografering av buorm skulle det bli en fatal kjøretur hjem igjen. På veien oppdaget jeg for sent en buorm som lå å varmet seg i veibanen og kjørte over ett av mine yndlingsdyr. jeg ble svært nedbrutt av å ha måtte avlive en ihjelkjørt buorm.
Overkjørt buorm
Det kan være kort mellom oppturer og nedturer !
Bård Bredesen
så bra pappa <3
SvarSlettMeget intressant og spennende innlegg for oss som er lidenskapelig opptatt av det norske dyrelivet. Vi har ikke mange reptiler og amifibier i Norge, noe som gjør denne dyregruppen ekstra spennende.
SvarSlettJeg har selv fotografert hoggorm og stålorm, men buorm og slettsnok har jeg aldri sett. Å få oppleve disse reptilene står absolutt på lista. Spissnutefrosken har jeg sett èn gang i mitt liv, og det var for mange år siden. Husker jeg ville ta med hjem en blå og vakker frosk, men fikk ikke lov av min far( var bare et barn på den tiden ). I ettertid har jeg funnet ut at dette må ha vært en spissnutefrosk i kurtisefarger.
Bildene dine holder som vanlige et høyt nivå.
KBS
Tusen takk for hyggelige ord igjen.
SvarSlettDe nevnte artene finnes først og fremst lengst syd i landet. Det er helt riktig at endel hanner av spissnutefrosk er ganske blå i kurtisedrakt. Bildet mitt viser et ganske typisk individ som ikke er i kurtisedrakt: markert maske i ansiktet og ganske spiss snute tilsier at dette ikke er den vanlige buttsnutefrosken.
Bård
Du tar otrolig stilige bilder! :)
SvarSlett