fredag 27. april 2012

Tiurleik 2012
Da var det tid for årets tiurleik og jeg har holdt av en hel helg. Ett eller annet sted i Buskerud ;-) I år så skulle jeg bli liggende alene på leiken da Bård Bredesen og Eyvind Rugland hadde vært på leiken dagene frem til jeg skulle opp. De hadde veldig vekslende dager, men Eyvind som kom først hadde hatt 10-15 røyer rundt tiuren som holdt på nærmest han. Hvis jeg hadde flaks kunne dette bli ordentlig moro.

Første natta gikk lett regn over til snø i løpet av natta og jeg kunne våkne til er par centimeter med nysnø. Nysnøen ga forholdsvis gode lysforhold og jeg kunne starte fotograferingen allerede klokken 0530. Litt lang lukkertid så tidlig, men lysforholdene bedret seg fort på morgenen.

Litt mye lyng på denne plassen.


Blod rundt nebbet tydet på at han hadde vært i heftige slåsskamper

Tiuren på «min» topp var veldig aktiv og han hadde tydeligvis draget på damene. Det landet fort røy på plassen og det var parring allerede tidlig på morgenen. Dette så bra ut. De neste timene «gjetet» han inn et par andre røy som han holdt på pinebenken i mange timer. De var helt klare og lå flate foran han, men han var bare opptatt av å vise seg frem. Jeg begynte å lure litt på om han brukte de to damene for å vise at han var attraktiv i håp om at flere av de andre damene som satt rundt i trærne ville komme ned. Langt ut på morgenen ble den ene røya lei og fløy, og en stund etter parret han den siste røya. Det skjedde uheldigvis på feil side av teltet.

Neste morgen bestemte jeg meg for å ha på samme plass som Bård og Eyvind hadde vært på. All snøen som hadde falt forsvant slik at bakken hadde blitt bar igjen. Aktiviteten på fuglene var imidlertid slappere. Jeg fikk en tiur i god fotoposisjon mye av morgenen, men røyene var nesten fraværende og de som kom var lite interessert.
Røya bare hastet forbi

Totalt sett er jeg fornøyd, selv om de helt store blinkskuddene manglet. At jeg fikk både snøbilder og bilder på bar bakke ga meg et variert resultat. Det er fortsatt mange ønskemotiver som skal fanges, men en må jo ha noe å jobbe mot neste år også :-)

Kim Abel/Naturarkivet.no

3 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder på tjäderspelet. Dina ugglebilder är ju för vackra. Toppen jobb!!

  SvarSlett
 2. Takk for kommentaren Lindsjø :-) Ugleturen var spesielt spennende og hadde vært moro å fått lov til å oppleve de artene igjen.
  Mvh Kim Abel

  SvarSlett
 3. Fine bilder Kim. Bra å ha noe å strekke seg etter neste år...

  Mvh Eyvind

  SvarSlett