lørdag 20. oktober 2012

Fiskeørn


Jeg har i flere år tenkt at jeg ønsker å oppleve og fotografere den elegante og kraftfulle fiskeørna på nært hold. I august og september var jeg heldig og fikk realisere det.
Først besøkte jeg min venn Jostein i Dalen. Der erfarte jeg hvordan fotografering kunne gjøres fra skjul på fuglenes premisser, og fikk som vanlig masse inspirasjon fra en som alltid ser nye muligheter og har gode ideèr.Så var det bare å sette igang med sitt eget prosjekt på hjemmebane. Jeg valgte meg et sted der jeg ofte ser fiskeørn som fisker og satte opp kamuflasjeteltet i mørkets skjul i nærheten av noen sittepinner. I løpet av august og september satt jeg fire dager i skjulet, der jeg gikk inn til skjulet natten i forveien for ikke å røpe min tilstedeværelse og forstyrre.Mye av tiden var det fiskeørn på fotohold, stort sett ungfugler som ville prøve fiskelykken eller ventet på at foreldrene skulle komme med fisk. De satt for det meste bare rolig på pinner og speidet ned i vannet etter fisk. Men jeg fikk også oppleve actionscener med krangling, bading, stuping etter fisk, overlevering av fisk mellom voksne og ungfugler og fiskespising. Det meste skjedde raskt, i "feil" retning og på avstand og var derfor vanskelig å feste til bildebrikka når alle bevegelsene i skjulet skulle gjøres så langsomme som mulig. Endel fine fotosituasjoner ble det likevel.
Bård Bredesen / Naturarkivet

9 kommentarer:

 1. Gratulerer me knall!!bilder av fiskeørna.

  Knut Børge

  SvarSlett
 2. Fantastisk rovfugl og bilder!

  SvarSlett
 3. Imponerende serie av Fiskeørnen. Må bare ta av hatten...

  SvarSlett
 4. Takk for hyggelige kommentarer Knut Børge, Bodil og Roger.
  Det var kjempefine opplevelser som sitter i meg enda.

  Bård

  SvarSlett
 5. Vanvittig flotte bilder av fiskeørna!
  Og takk for at du deler tips og erfaringer angående fotografering fra skjul med oss. Drister meg til å spørre om hvor langt unna du satte opp skjulet og hva slags objektiv du har brukt på disse bildene? :)
  Mvh Marianne

  SvarSlett
 6. Takk Marianne.

  På det første bildet, som er tatt i Dalen i Telemark, lander fuglen på en pinne som kanskje står så mye som 25-30 meter fra skjulet.

  Skjulet som jeg satte opp hjemme ble plassert 15-20 meter unna den pinnen som fuglene brukte mest, men de satte seg også på pinner som sto endel nærmere. Ideelt sett skulle jeg nok ha plassert teltet i noe lengre avstand for å redusere sannsynligheten for at fuglene skulle oppdage bevegelser i skjulet. I dette tilfellet fant jeg imidlertid ikke andre egnede steder å plassere teltet. Teltet ble plassert delvis skjult av greiner og med en stor stein i bakgrunnen, som gjorde at teltet var svært lite fremtredende. Fiskeørnene reagerte heldigvis aldri aldri på meg. Men en gråhegre som satt på de nærmeste pinnene reagerte på kamerabevegelser første dag jeg satt i skjulet, og etter dette ble jeg ekstra forsiktig.

  Det første bildet er tatt med Nikon D700 og Nikkor 500mm/4, mens de andre er tatt med Nikkor 300mm/2,8. Ved å bruke stor blenderåpning (4 og 2,8) får jeg isolert fuglene mot en dus bakgrunn. Jeg har tatt seriebilder hver gang det skjer noe for å fange den rette situasjonen.

  Du finner forøvrig flere fiskørnbilder her:
  http://naturarkivet.no/?q=fiske%C3%B8rn

  Bård

  SvarSlett
 7. Utrolig flotte bilder av fiskeørna Bård! Artig og sette opp skjul sjøl og få så god klaff første høsten ;)

  SvarSlett
 8. Hei og takk for kommentar hos meg, et nytt bloggbekjentskap
  Fiskørnbildene dine er magnificante, jeg legger meg til som følger hvis det er greit ?
  Lorents H

  SvarSlett
 9. Tusen takk for hyggelige kommentarer Jan-Rune og Lorents.
  Opplevelsene med fiskeørn ga mersmak.
  Det blir nok mer fiskeørnfotografering i år.

  Takk for at dere følger med på sidene våre, selv om det ikke har skjedd så mye nytt i det siste. Men det blir nok flere innlegg med det første.


  Bård

  SvarSlett