søndag 17. februar 2013

Midt i hvalenes middagsfat

Ikke hver dag en får oppleve et etegilde sammen med ca 10 knølhval og 35 spekkhoggere! Og attpåtil ligge midt i matfatet.


Opplevelsen var helt fantastisk og skjedde mandag 4. februar, faktisk min bursdag i tillegg! Kunne ikke fått bedre gave denne dagen :-) En ting er at en dukker opp i en slik opplevelse, men vi var også veldig heldige med flott lys og mye variasjon i lyset. Akkurat det en fotograf ønsker..


På vei ut til etegildet fulgte vi en flokk spekkhuggere. Her er det en liten unge som følger moren sin.

Andenes i bakgrunnen og fiskere og spekkhuggere med håp om storfangst.

Gjennom andres blogginnlegg så jeg gjennom senhøsten og vinteren at det var flere som hadde fått veldig gode bilder av knølhval i området rundt Troms. Med mine næropplevelser med Brydehval i Karibien for litt over ett år siden (Øyhopping i Karibien) friskt i minne fristet det derfor ekstra med nye nærmøter med hval. Tiden før og etter jul gikk dessverre litt fort, og det er ikke alltid like lett å få fri fra familie i en langhelg i en travel hverdag, men når man har en snill kone så ordner det seg tilslutt :-) 1-4. februar dro derfor jeg og to kamerater (Jan Rune Samuelsen og Duy-Anh Pham) til Andenes på Andøya for å teste fotolykken i nord.

Andenes har lenge hatt tradisjon med hvalsafari, men det er først de siste tre årene at de har hatt storinnrykk av hval (først og fremst spekkhoggere, knølhval og finnhval) på vinteren. Noen turoperatører har utnyttet denne muligheten og tilbyr nå hvalsafari med bl.a. Andenes som utgangspunkt, men mye av kysten i Troms og nordre del av Nordland har hatt denne muligheten. På Senja har en blant annet stedet Hamn som et veldig godt utgangspunkt. I Andenes bodde vi hos selskapet Sea Safari som tilbød både overnatting i lokalene deres ved brygga, og båtturer i en stor rib. Båten var havgående og tilbød rask transport rundt på Andfjorden og et lavt standpunkt når bilder skulle tas. Perfekt :-)


Senja lager et flott bakteppe på vei ut.

I motlyset kom hvalblåsten godt frem.

Finnen og blåsten til en spekkhugger i motlys.

Vi hadde mange situasjoner med knølhval som kom opp av sjøen med hodet, men ingen som hoppet.

Halebilder ble det mange av.En av flere finnhvaler som vi også fikk fotografert.
Det er stort sett bare ryggen på finnhvalen vi får se. Guide og båtfører fra Sea Safari (Marten Gil) kunne fortelle om en finnhval han så et par dager før vi kom som hoppet og var fri fra vannet (ikke mulig å fotografere). Det er 40-70 tonn og 20-25 meter med hval oppe over vannet!


To som har samarbeidet om fangsten.


Fyret på Andenes er et godt synlig landemerke.

Plass til litt sild i dette gapet.

En heldigsild.

Silda spruter.


Spekkhoggeren slår med halen i sjøen for å slå i svime silda.

Litt annet enn hvaler fikk vi også fotografert!

Steinkobber på et skjær ved inngangen til havna i Andenes.


Første dagen på Andøya ble preget av mye snøvær og dårlig sikt. Vi fikk da prøvd oss på litt strandfotografering ved Bleik.

Andre dagen fikk vi en tur ut på sjøen, men da var hvalen helt andre steder enn der vi var. Vi fikk sett noen finnhval på langt hold, og en litt nærmere, men fotomulighetene var dårlige. Noen halvhjerta nattbilder med et svakt nordlys fikk vi imidlertid tatt.

En elg fikk vi også fotografert på vei tilbake til Evenes flyplass.

Hvalbildene i dette innlegget er alle fra den siste båtturen som varte 2,5 timer. Det ble 2,5 timer som for min del ga full uttelling. Hvalopplevelser er det i alle fall helt sikkert at jeg skal fylle på med til neste sesong også :-)

Kim Abel

6 kommentarer:

 1. Bare å ta av seg hatten for en fantastisk serie. Denne naturopplevelsen må ha vært helt ubeksrivelig, og en jeg drømmer om selv.

  Knut Børge

  SvarSlett
 2. Takk for kommentar Knut Børge
  Opplevelsen kommer nok til å sitte lenge ja, og jeg får håpe jeg kan oppleve noe lignende en gang til :-)
  Kim

  SvarSlett
 3. Hei !
  Du har fått en fantastisk flott serie med hval og miljø. Fint lys og lave perspektiv gjorde seg godt her. Bra !

  SvarSlett
 4. Takk Lorents. Venter på de neste oterbildene fra deg ;-)
  Mvh Kim

  SvarSlett
 5. utrolig flott serie, for en fantastisk opplevelse dette må ha vært, nydelige bilder, heldige med både lys og lite bølger

  SvarSlett
 6. Takk for kommentar Kolbjørn. Regner med at det blir lenge til en opplevelse som topper denne :-)
  Mvh Kim

  SvarSlett