torsdag 22. mars 2012

Ugleland – første dag


Kun beskjært oppe og nede. Musa står intetanende til høyre i bildet.


Jeg har lenge hatt et stort ønske om å fotografere noen av de store uglene vi har i Skandinavia. Tidlig i år sjekket jeg derfor ut hvordan det stod til på uglefronten i Finland via Finnature. På det tidspunktet var det ikke så mye som skjedde, men de skulle komme tilbake med mer info når uglene hadde begynt å dukke opp. Jeg bestemte meg derfor ganske fort for å ta turen når det sent i forrige uke dukket opp et nyhetsbrev fra dem hvor de kunne fortelle om opptil flere lappugler (Great grey owl, Strix nebulosa) og en snøugle (Snowy owl, Bubo scandiacus), i tillegg til flere haukugler (Hawk owl, Surnia ulula) rundt Rovaniemi.

Foreløpig kommer det en rapport fra den første dagen som slo ordentlig til, i alle fall deler av den. Første del av dagen ble litt preget av at Mr Lordi (hardrockeren fra Finland som vant Eurovision Song Contest i 2006) skulle bli med å se på uglene sammen med Jari Peltomäki fra Finnature. Da skulle jo selvfølgelig både tv og radio være med. Det ble også filming av meg så jeg dukker vel opp på finsk tv en av de første dagene :-) Uansett var det ikke så veldig gode forhold for fotografering da det begynte å snø ganske tett etter hvert. Noen bilder ble det, men de beste kommer forhåpentligvis en av de neste dagene.

TV- og radiointervju med Mr Lordi


Etter lunsj dro vi derfor over til snøugla.

Snøugla jakter tydeligvis mere med synet enn lappugla og den hadde funnet seg utkikksposter på strømstolper rundt et stort jorde. Derfra kunne den oppdage mus som dukket opp av snøen et par hundre meter unna uten problemer.

En av de faste stolpene den hadde utkikk fra.

Flere ganger var jeg heldig og fikk den forholdsvis nært, men det var spesielt en gang som klaffet ordentlig. Den slapp seg ut fra strømstolpen, seilte sakte ned mot bakken og suste like over bakkenivå i nesten hundre meter og frem til musa som ikke hadde en sjanse. Denne musa var utrolig nok plassert rett foran der vi stod med kameraene våre. Jeg fulgte ugla med kameraet hele veien, men like før den skulle til å gripe fatt i musa så var bufferet på kameraet mitt fullt! De siste centimeterne av flukten fikk jeg derfor ikke med på bildebrikka, men jeg må si at jeg er storfornøyd med de bildene som kom med :-) Det første bildet i bloggen er det siste bildet jeg fikk før bufferet var fullt.


Hvis det er noen som skulle tro at det høres litt for godt ut at musa skulle finne på å løpe oppå snøen rett foran oss så kan jeg opplyse om at dette faktisk var en av de gangene hvor lykken var på fotografenes side. Musa var vill og fri inntil snøugla slo kloa i den.Skal prøve å oppdatere med bilder fra de neste to dagene også hvis tiden strekker til.

Kim Abel/Naturarkivet.no

4 kommentarer:

 1. Dæven!! RÅ bilder av snøugla Kim, der fluktbildene virkelig er fantastiske. Fikk selv oppleve lappugla for første gang sist helg, og det var en uforglemmelig opplevelse!

  Gleder meg til flere bilder.
  Knut Børge

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for den kommentaren :-) Føler jeg har vært heldig med snøugla. Jeg så bloggen din om lappugla i Trøndelag og det er jo ekstra stas når den dukker opp på hjemmebane. Jeg prøvde med tidligere i vinter på en som hadde vært på Hvaler i Østfold i lengre tid, men uten hell. Får håpe sjansen byr seg en annen gang.
   Kim

   Slett
 2. Flotte bilder her Kim. Vel misunner deg litt jeg. Skulle visst det litt før, hadde vi tatt turen sammen. Snøuglen er jo så vakker: Heldig med så snødekket bak/for grunn. Gleder meg.

  :) duy

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Duy. Jeg må lære meg å ikke avskrive deg uansett hvor kort tid det er til avreise ;-) Hvis vi ikke sees på søndag her i Rovaniemi får vi heller finne en annen anledning :-)
   Kim

   Slett