torsdag 26. september 2013

Endelig Svalbard, del II


Kongsfjorden skulle vise se gå være et av høydepunktene på turen. Der var vi heldige å treffe på et kull med fjellrevhvalper som lekte og koste seg. Lyset var ikke det beste, men opplevelsen var helt topp. Vi fikk flere timer med revene (de fartet litt rundt slik at de var ikke der hele tiden).


Her er det antageligvis en dominant valp som spiser på en måkevinge mens de andre må se på.

Nysgjerrige var de.
Fra kanten ut mot fuglefjellet fikk noen av oss oppleve fjellreven under jakt på krykkjer.

Etter en tur ut til båten for å spise lunsj fikk vi en ettermiddagstur ut til reveplassen igjen. Vi hadde planene klare for fantastiske bilder av fjellrev med isbre i bakgrunnen og i flott lys, men revene var ute på farten hele den tiden vi satt der. Vi får ha planene våre til gode til en annen gang :-)

Under ventingen på revene måtte vi jo utnytte de motivene som var der.

Silje stilte opp som hoppende modell.


Båtturen vider sørover gikk i flott midnattssol og havhestene var igjen populære motiver.


Neste stopp ble Alkhornet hvor vi blant annet hadde et morsomt møte med to tyvjo som ikke likte at vi gikk i territoriet deres. Fjellreven som skulle ha tilhold der så vi ikke noe til.


Tyvjoen gikk etter luene til inntrengerne. En av tyvjoene klarte å få tak i en lue som den fløy langt avgårde med. Her er det Jan Rune som må passe deg.


Alkhornet ble siste stoppeplass før Longyearbyen, men men Henrik, Silje, Jan Rune, Duy og jeg skulle ha to dager til i Longyearbyen. Med leiebil fikk vi oss mange nærmøter med reinsdyr, tamme tyvjo, rødnebbterner, fjæreplytt og selvfølgelig fjellreven.

Panorama over Adventdalen.

Reinsdyr var det en del av, men sjelden flere sammen. I Adventdalen var det to store bukker som gikk og beitet.

Vi fikk en kveld med midnattssol. Her er det en rødnebbterne under matjakt.

Vi fikk en kort stund ved en dam hvor rødnebbterna stupdykket før lyset forsvant bak fjellet.


En tam tyvjo like ved campingplassen i midnattssol.

Vi kunne gå tett på.

Fjæreplytt i midnattssol.

Ennå tettere på.

Og i flukt.

Etter mye leting fant vi endelig fjellreven i Bjørndalen.


Og til slutt en stor reinsbukk.

Ja nå har jeg endelig fått oppleve noe av Svalbard, men jeg har jo bare såvidt skrapet litt i overflaten av hva Svalbard kan tilby. Her er det så mye som forandrer seg gjennom årstidene og så vanvittig mye spennende å oppleve. Ikke bare for en ihuga naturfotointeressert, men også for alle de som er glad i natur og friluftsliv. Det gjelder bare å benytte sjansen til å oppleve dette mens en kan, fordi det er skremmende fremtidsprognoser for polstrøkene. Med en isfront som stadig trekker seg lenger nordover spøker det sterkt for det dyrelivet som er helt avhengig av at denne isfronten ikke beveger seg for langt fra land, og i for lange perioder. Forskning antyder for eksempel at to av tre isbjørner er borte innen 2050 på grunn av smeltende polis! Dette betyr drastiske forandringer i et veldig sårbart økosystem. Da er det synd at vi har gått gjennom en valgkamp hvor miljøsakene har stått på sidelinjen, og hvor miljøet har stått langt nede på prioritetslisten over viktige valgkampsaker hos folk flest. De fleste uttaler at det er bra å ta vare på naturen, men når det kommer til stykket er det ikke så mange som lar det påvirke de politiske valgene de tar.

Vi må våkne opp!

PS: Gleder meg til neste gang jeg skal oppleve Svalbard, for jeg skal tilbake :-)

Kim Abel

8 kommentarer:

 1. Du verden, her var det veldig mye flott du kommer med til oss. Jeg bare må prioritere å dra opp dit ja det skjønner jeg :) Tusen takk for at du deler opplevelsen med flotte bilder.

  SvarSlett
 2. Veldig flott, både miljøbildene med fjellrev og landskapsbildene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentar Magnus. Synes selv arter i miljø er spennende bilder og jeg ble godt fornøyd med flere av de jeg fikk på Svalbard :-)

   Slett
 3. Hei !
  Veldig fin serie du viser oss her, spesielt tjuvjoangrepet satt som et skudd, prøv det bildet i en fotokonkurranse ! Et litt annerledes bilde som skiller seg ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Får se om det er noe som kan passe for bildet en gang :-) Takk for kommentaren Lorents.
   Kim

   Slett
 4. Gratulerer med flott bildeserie fra turen vi hadde sammen på Svalbard. Mange gode artsbilder, men vel så gode er miljøbildene som jo sier så mye mere om den fantastisk vakre naturen på Svalbard.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Per. Noen av miljøbildene er vel kanskje noen av de jeg er mest fornøyd med fra turen. :-) Jeg får supplere bildebeholdningen på neste tur i juni 2014 ;-)

   Slett