lørdag 3. mars 2012

Øyhopping i Karibien




Omsider har jeg (Kim Abel) fått ryddet opp i bildene fra fjorårets høydepunkt. Det tar sin tid å slette alle unødvendige bilder når du har tatt flere tusen bilder i løpet av tre uker. Å velge ut et representativt utvalg av bilder fra turen er heller ikke lett, men tenkte jeg skulle dele en spesiell opplevelse, samt la noen andre bilder formidle noen av de andre høydepunktene.

Selve turen var en tre ukers seiltur med fem andre kamerater mellom Curacao og Bonaire i de Nederlandske Antillene (rett nord for Venezuela) og korallatollene Islas Aves og Los Roques (Venezuela). Opprinnelig skulle vi også inn til fastlandet i Venezuela for å ha noen dager i regnskogen, men det ble raskt kuttet ut etter advarsler fra andre seilere. Piratvirksomheten og væpnet ran har tatt seg kraftig opp de siste par årene og vi hørte om mange stygge episoder med blant annet drap. En gjeng fra Norge og to av oss med dyrt fotoutstyr ville nok vært et veldig fristende bytte. Det ble heller til at vi brukte litt lenger tid på øyene.


Den lille øya Kleine Curacao var et lite sydhavsparadis


Blant mange flotte opplevelser er det spesielt en som kommer til å bli husket lenge. Vi hadde nettopp unnagjort noen få nautiske mil etter å ha forlatt korallatollen Aves de Barlovento (del av Islas Aves) på vei over til Los Roques. Fiskestengene med store blekksprutimitasjoner stod ut fra båten og det var bare å håpe på at noe stort skulle bite på. På avstand oppdaget vi store flokker med suler som stupte etter fisk og av erfaring visste vi at dette ga topp fiskemuligheter. Det tok ikke lang tid før den første store tunfisken beit på og raste ut med masse snøre. Etter forholdsvis kort tid ble det lettere å sveive og omsider så vi at det bare var hodet som hang igjen på snøret. En stor hai hadde tatt resten! Da var det bare å slippe snøret ut igjen og håpe på bedre lykke neste gang. Plutselig så vi hvaler som steg flere meter opp av havet med munnen åpen. De holdt på å sluke fiskestimer etter først å ha sirklet stimene inn med luftbobler. Med dette fantastiske synet under 100 meter fra båten var det bare å stå å måpe. Fikk følelsen av å stå midt i et opptak for National Geographic! Oppmerksomheten ble etter hvert rettet mot en ny storfisk som beit på. Den var det jeg som skulle sveive inn og det ble et ordentlig slit. Så her stod jeg å sveivet for harde livet mens sulene var helt i ekstase rundt båten og med hvaler som hadde et etegilde. Samtidig kom det også en stor hai og sirklet rundt båten en liten stund. Stort bedre enn dette blir det ikke :-) Med haien rundt båten hadde jeg ikke noe stort håp om at jeg skulle klare å redde storfisken, men haien forsvant "heldigvis" fort. Omsider fikk jeg dratt opp en gulfinnet tunfisk på ca 25 kg. Med skjelvende hender og en natur i toppklasse var det bare å suge inn inntrykkene.

Den første tunfisken, som haien tok
To finnhval (Brydehval) har etegilde
Etter tips fra Fredrik Broms har jeg fått vite at dette er Brydehval. En av hvalene i Finnhvalfamilien. Legg merke til all småfisken som hopper rundt munnen.
Og selvfølgelig et skrytebilde

Her kommer også et lite utvalg av andre bilder fra turen. Selv om det ikke var noen ren fototur fikk jeg heldigvis mange muligheter til å jobbe litt med foto.


Undervannsposen til kameraet kom godt med

Ved den lille øya Klein Curacao var det mange skilpadder som svømte rundt

Tror dette skal være en grønn skilpadde

Ved korallatollen Aves de Barlovento (del av Islas Aves) var det et fantastisk fugleliv. På kvelden kom alle sulene og fregattfuglene inn for å sette seg i mangroveskogen.

Stylteløper fra Washington Slagbaai National Park


Ukjent hegre fra samme sted som stylteløperen


Yellow-shouldered parrot er en endemisk papegøye på Bonaire


Stupende brunpelikan fikk vi mange muligheter til å fange på film


Her fikk jeg fem av dem på en gang





En ting er i alle fall sikkert og det er at dette er en tur som kommer til å sitte i minnet i lange tider.

Takk til kameratene mine for godt reisefølge, og ikke minst til kona mi som var den første som sa at dette var en tur som jeg bare måtte ta :-)

Kim Abel/Naturarkivet.no

5 kommentarer:

  1. Veldig flotte bilder, fra hva som må ha vært en helt fantastisk tur!

    Som "hval-gal" kan jeg informere om at hvalene du fått bilde av er arten Brydehval (Balaenoptera brydei) som riktignok er i "finnhvalfamilien". Den kjennes lett igjen på de parallelle stripene man kan se på hodet (3 st). Dette er kanskje det beste kjennetegnet for denne arten som ellers kan være vansklig å skille fra seihval. Alle andre hvaler i denne familien har kun en slik "stripe" på hodet.

    Stylteløperen er (Black-necked stilt, Himantopus mexicanus) som er en amerikansk versjon av den Europeiske stylteløperen. Hegren tipper jeg er en av underartene av "Tricolored Heron, Egretta tricolor"), aner ikke norskt navn...

    Mvh, Fredrik

    SvarSlett
  2. Takk for artsbestemmelsene Fredrik. Sør Amerika er ikke mitt vante område så her er det godt å få hjelp av andre som kan det :-) Turen var som du sier helt fantastisk og kommer til å sitte lenge i hukommelsen. Mvh Kim

    SvarSlett
  3. Bare hyggelig, det er altid artig å vite hva det er man har fått bilde av og ikke så enkelt når man er i ukjente strøk, jeg bare reagerte på hvalen og "måtte" sjekke de andre artene :-)

    Er på tur mot Finland (og Sverige) i morgen for å se etter ugler og andre flotte skapninger, og det er veldig inspirerende bilder å se her på bloggen!

    Det kommer vel (forhåpningsvis) litt uglebilder på bloggen min etterhvert, men man vet ju aldri med uglefotografering. Mye tålmodighet, kunnskap og litt flaks er vel oppskriften som i det meste av naturfoto :-)

    Mvh, Fredrik

    SvarSlett
  4. Så utrolig fine filder og ikke minst FOR noen minner!! Det må jo ha vært helt herlig å få oppleve både fisker, fugler, hval og hai på samme tid :)
    Jeg skal selv reise i karibien/sør-amerika nå om noen uker og har tenkt på undervannspose til speilrefleksen (Canon 500D) - hvor fant du din? Noen spesielle du anbefaler? Setter stor pris på svar :)
    Mvh Carina

    SvarSlett
  5. Hei Carina
    Du har noe å glede deg til :-) Undervannsposen er veldig kjekk. Litt knotete å jobbe med og mange bilder som går rett i søppelbøtta, men tar du mange nok bilder og finner ut av teknikken er det muligheter for mange fine bilder. Den jeg kjøpte er en av de bedre posene jeg har sett. De garanterer ned til 5meter, men jeg brukte den dypere enn dette også.

    http://www.dicapac.com/products/products.asp?bcate=1&scate=5

    (jeg har WP-S10) Kjøpte den på Ebay hvor det er mange som selger den ny.

    Et noe mer solig valg er poser fra EWA Marine

    http://www.ewa-marine.com/index.php?id=6

    de er en del dyrere, men her kan du gå mye dypere. Hvis du skal dykke med flaske er denne bedre.

    Ingen av disse slår et kamera med undervannshus og blits, men da snakker vi om helt andre priser.

    Lykke til
    Mvh Kim Abel

    SvarSlett